Share
Nieuws van Atelier Pretiosa
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Beste ,

veelzijdige zijde: strelend, glanzend, vloeiend, ritselend, doorschijnend, stoer, vluchtig ....hoe ontstaat die wonderlijke verscheidenheid?
De foto vertelt het ontstaansproces van links naar rechts.
Ik begin links bij de cocons:

  • een luchtig, elastisch bolletje van een paar centimeter lengte, door de (laatste) zijderups gedraaid in EEN draad van ongeveer 3000 meter. Ja, echt! Het bruine pantser van de inmiddels levenloze pop vertoeft binnenin de cocon. Nee, hij beweegt niet (meer)......
  • Die ENE lange draad wordt (door mensen met of zonder machines) kunstig afgewikkeld ofwel gehaspeld. Denk je dat dit superdunne draadje dan toch zal breken? Die draad is ijzersterk....
  • Uit de gehaspelde zijdedraad wordt zijdegaren gesponnen. Dik, dun, gelijkmatig, ongelijkmatig, strak, los: alles is mogelijk. Welk effect voor de stof heb je voor ogen?
  • Voor de uiteindelijke verschijning van het zijden weefsel is het soort garen de ene voorwaarde. De andere voorwaarde is de binding (er zijn drie hoofdsoorten): hoe komen de onder- en bovendraden haaks ten opzicht van elkaar te liggen? Op, neer, twee op, twee neer, vóór, achter: uiteindelijk komt uit elke bewerking een ander type zijde voort.
  • Kijk nou toch: hier zijn vier zeer verschillende soorten zijde te zien. En er zijn nog veel meer soorten........kom eens in het atelier voelen en kijken!

En nu kun je de zijde (die van nature eierschil wit is) beschilderen. Elke kwaliteit gaat volkomen eigenzinnig en anders met verf om. Laat je verrassen.....welke zijde vervoert jou?
Wil je iemand anders een origineel en spannend cadeau geven? Kies een workshop zijdeschilderen (en kom liefst samen, dat is het leukst)!
De eerstvolgende workshops zijdeschilderen op een rij:
Instap: maandag 13 december, zaterdag 18 december, maandag 10 januari a.s.
Eigen wens: zaterdag 11 december, maandag 17 januari a.s.
Voor en met kinderen: zaterdag 27 november, woensdag 29 december (in de kerstvakantie!), zaterdag 8 januari (in de kerstvakantie!) a.s.
Cursus: ontwerp jouw eigen cursus samen met mij!

Blader door de hele agenda:
Heb je praktische vragen? Wil je in het algemeen iets weten of opmerken?
Met vriendelijke groet,
Amanda Lang

Atelier Pretiosa
Verrassende kostbaarheden

Linkedin
 
Facebook
 
Youtube
 
Website
 
Email


Email Marketing door ActiveCampaign