Share

Beste ,

onwennig kwamen de kinderen het atelier binnen, met de ouders in hun kielzog. Verbaasd keken zij om zich heen. De gespannen verwondering stond op hun gezichten geschreven. Wat werd hier van hen verwacht, zogenaamd?  Een enorme tafel met potjes en pipetjes en ditjes en datjes.......
Zij mochten alles aanraken en alles voelen, zei ik.
Het duurde even voordat het ijs gebroken was. 

De vragen barstten los
"Wat is dit? Een cocon? Wat zit hierin? Wat doet die pop? Die was eerst een vlinder? Hoe komt die hier uit? Die maakt die draad?"
Hoe komt een lapje zijde tot stand? Van het één kwam het ander, kriskras door elkaar. Uiteindelijk vormden de potjes met intense verf het magische aantrekkingspunt.

Kleuren, primaire kleuren en eiwitten
De jongens begonnen met pipetten, kleuren en water te experimenteren, druppel na druppel op een keukenpapier.
Wat is je lievelingskleur? "Rood!" riep de middelste van vijf beslist. Hoe kwam het dat je oranje kreeg als rood en geel in elkaar overvloeiden? Gek! En kijk, hier werd het helemaal vanzelf groen! Oh ja.....Welke kleuren kun je zelf nog maken?
En nieuwe pipetten werden in weer andere potjes gedoopt.

Soms kwam een spetter verf op een hand. "Gaat die verf er weer vanaf?" Jazeker, na een paar dagen. Nee, het is geen waterverf die je zomaar afspoelt. Het is verf voor eiwit die onze huid en de zijde kleurt.
"EIWIT?" riep de oudste van negen verbluft. Ja, een menselijk lichaam  is uit heel veel eiwit gebouwd.
Verbouwereerd keek hij naar zijn handen en omlaag langs zijn romp en benen naar zijn voeten. "Ik ben van eiwit!", giechelde hij. En dat zou hij nog vele malen herhalen..........Een eyeopener van de bovenste plank!

Naar elkaar kijken
Ikzelf kijk er op zulke dagen veel naar hoe mensen naar elkaar en naar elkaars werk kijken. Dit te volgen is een van mijn eigen binnenpretjes. Natuurlijk kan ik het een en ander uitleggen of voordoen. Veel indrukwekkender is het om te zien hoe zij kijken wat de anderen aan tafel doen, uitproberen, durven......Ohhh en Ahhh......en dan zelf weer op ontdekkingsreis gaan. Een prachtig weefsel van menselijke verbondenheid.
"Heb je gezien wat mama deed?" en "Ik wil die föhn NU proberen!"

De kleinste van het gezelschap
De kleinste, net twee jaar oud (niet op de foto), zag hoe de twee grotere jongens met alle materialen in de weer waren. Nadat hij een poos vanaf de zijkant had gekeken klom hij op een stoel, pakte een pipet en begon gekleurd water op een keukenpapier te druppelen, met zijn andere hand zijn onafscheidelijke knuffel dicht tegen zich aan gedrukt. Zo ontroerend en ontwapenend!
Je wilt ter plekke weer een kind van twee jaar worden ..........

Toen was het tijd voor het serieuze werk op zijde. Oh zo spannend! Wie pakt dit op welke manier aan? Wie durft wat? Oh kijk nou toch........Alles stroomt en vloeit! En alles wordt ZO MOOI!

Geduld, ach geduld.....
Tevreden en moe vertrok het gezelschap. Mijn uitleg dat hun doeken na afloop nog door mij gefixeerd, gewassen, gestreken, verpakt en verstuurd moesten worden, hielp een klein beetje. Maar na een paar dagen kwamen de appjes binnen met de vraag wanneer het pakje nou toch eindelijk kwam......Ze waren zó nieuwsgierig naar hun doeken!
Toen was het zo ver: het pakje was aangekomen. Hèhè, eindelijk konden ze na al die spanning gek doen!
Tot slot: die doeken aan iemand anders cadeau doen, zoals ik gekscherend had voorgesteld? Never nooit niet! Dat waren hún doeken die ze zélf hadden gemaakt!

Workshops met en voor kinderen
Zijn deze ontdekkingsreizen ook iets voor jou en kinderen in je omgeving? Ik houd regelmatig workshops voor kinderen, veelal (maar niet uitsluitend) in schoolvakanties. De eerstvolgende workshops zijn gepland op
zaterdag 20 april 2024 (13 uur -17 uur)
zaterdag 4 mei 2024 (13 uur -17 uur)
zaterdag 8 juni 2024 (13 uur - 17 uur)

Wil je zelf een workshop voor en met kinderen op een datum naar je eigen wensen plannen?
Voor al je vragen neem contact met mij op:

Contact

Een compleet overzicht van alle geplande workshops (ook voor zogenaamd volwassen kinderen zoals jij) vind je hier:

Agenda

Neem eens een kijkje in het verassende en veelzijdige aanbod van de 

Atelierwinkel


Met kleurrijke groeten
en tot ziens in het atelier,
Amanda Lang

Atelier Pretiosa  - Verrassende kostbaarheden
Tel: +31-(0)6-12 55 33 19
Mail: info@atelierpretiosa.com
Web: Atelierpretiosa.comEmail Marketing door ActiveCampaign